Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Home ugly home

Ο Κυπραίος φαίνεται ΤΖΑΙ που το πως χτίζει το σπίτι του.
Τύπος 1: Νεόπλουτος Πατριώτης
Συνήθως θωρείς: τριόροφο ανάκτορο με κολόνες στην είσοδο επενδυμένο με τζεινο το κιτς το μπεζ το τουβλούι. Γυρώ που τα παράθυρα έσει μπορντούρα (έτσι το λεν?) με πιο μιτσί μπεζ τουβλούι τζαι εξέχει ένας τουβλούι με δίκέφαλο αετό. Το μπαλκόνι εσει πουτζείνο το κάτζελο το μαύρο που κάμνει 1000 κιρκιλλούθκια τζαι δεσπόζει ολόχρονα μια ελληνική τζαι μια κυπριακή σημαία σταυρωτά.
Τύπος 2: Τα αγάλματα
Χτισμένο με το μπεζ το τουβλούι ή πογιατισμένο μοβ, ροζ τζαι ροδακινι, τζεινο όμως που ξεχωρίζει εν Ο κήπος. Παντού, μα παντού όπου γυρίσεις, όπου κοιτάξεις, έσει αγάλματα, συντριβάνια, πέρκολες, μάρμαρα κτλ. Αγαπημένα αγάλματα ένει οι δύο σκύλοι στην κατζελλοπορτα δίπλα που το σήμα BEWARE OF THE DOG (υποψία χιούμορ?) τζαι τα θκύο λιονταρκα διπλα που την πόρτα που ξαπλώνουν νωχελικά. Που τα μπαλκόνια εξέχουν κεφάλια αετού τζαι κουκουβάγιας ενω ξεχωρίζεις μια θεά Άρτεμις που ποδά, ένα ελάφι που ποτζεί, μια χελώνα χαμέ, δυο πουλιά που πίνουν νερό σε ένα συντριβάνι τζαι μια σφίγγα. Καλτ εν το γιασεμί πας την άσπρη πέρκολα με σχήμα καμάρας τζαι το πυθάρι.
Τύπος 3: Ο παναϋρκότικος
Εν τζεινος που σε στραβώνει αμα οδηγάς τα Χριστούγεννα. Που εσει λαμπουες 1000 χρώματα πάνω στο κυπαρίσσι (άμα εν προσεχτικός τυλιει τες, άμα βαρκεται απλά σύρνει τες), τα κάτζελα του μπαλκονιού, το δορυφορικό πιάτο, το γραμματοκιβώτιο, γενικά οτι εξέχει. Επίσης υπάρχουν τζαι τα λαμπούθκια που σχηματίζουν άστρο, ο Άη-Βασίλης που κρέμμεται που τον τοίχο τζαι ο τάρανδος που λάμπει δίπλα που το φουσκωτό Αη-Βασίλη.
Τύπος 4: Πουπάνω που την μάμα
Σαν περπατάς βλέπεις ένα συμπαθητικό άσπρο σπιτάκι, με γλαστρούες, απλωμένα ρούχα, πέντε έξι κάττους να γυροφέρνουν τζαι λαλείς ότι πρέπει να μεινισκει τζαμέ καμιά κοτζακαρούα. Μέτα αναρωθκιέεσαι όμως πόθεν πέφτει ούλλη τζείνη η σκιά, θωρείς λλιο πιο πάνω τζαι εξέχει η προέκταση που έχτισεν η κόρη της τζαι διερωτάσαι πως έδωκε, αν έδωκε άδεια η πολεοδομία. Εν σαμπως τζαι ένα σπίτι επροσγειώθηκε που πάνω που το άσπρο σπίτι που ελαλουσαμε πριν.
Φυσικά υπάρχουν τζαι τα ωραία σπίθκια, εν μπορώ να πω, ξεφυτρώνουν κάτι μοντέρνα τελευταία αν τζαι ούτε που τζεινα εν να εθκιαλεα. Νομίζω εν να πιάσω κανένα στην παλιά Λευκωσία με τις ωραίες τις πόρτες τζαι τα κρεμμαστα τα μπαλκόνια ή εν να μεινισκω στο κότερο μου. Εν να δω

5 σχόλια:

  1. Κούκλα κάνε και τις αναρτήσεις διπλές με μετάφραση, το χάνω το νόημα :$ Μπετον αρμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κότερο δεν είναι άσχημη ιδέα. και το σπίτι στην παλιά λευκωσία εν ωραίο. πάρε κι ένα εξοχικό στον πρόδρομο και ένα στην πόλη χρυσοχούς ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κοτα: ή είναι ώρα να μαθεις εσύ κυπριακά. :) Απλα μερικά πράγματα τα εκφράζεις καλύτερα στη διαλεκτό σου

    Ατροναύτης: Έχω τα ήδη τζείνα, οι παίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα τα αγάλματα! έτυχε να δω ένα σπίτι που είshεν τες καρυάτιδες γυρόν, τζιαι κίονες στη είσοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασικό κυπριακό γούστο, μεν σου πω αν εμπορουσαν εν να έκαμναν ουλλο τον παρθενωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή